Wat is een lifecast?

Met een lifecast maak ik een afdruk van een lichaamsdeel. Ik maak zwangere buiken, met en zonder hand(en), handbeelden (met één of meerdere handen) en kinderhandjes en voetjes. Deze beelden zijn tot in de kleinste details identiek aan die van jou. Hoe mooi is dat? Voor altijd het voetje van je baby klein of de handen van je (groot) ouders met alle sporen van ouderdom en hard werken.

Alginaat

Het materiaal dat ik gebruik heet alginaat. Dat is een natuurlijk product van algen en 100% veilig voor moeder en kind. Het mooie van dit materiaal is dat het alles tot in de miniemste details over neemt: huidstructuur, plooien, rimpels en nagels. De afgieting duurt tussen de 3 en 12 minuten. Voor een baby zorg ik voor een korte werktijd, maar voor een buik heb ik meer tijd nodig. Met het alginaat maak ik als ware een mal (voor eenmalig gebruik). Ik giet er vervolgens gips in. Na het uitharden van het gips, haal ik het er uit en werk ik het af. Eventueel maak ik er nog een sokkel bij van natuursteen of hout. Op een houten sokkel kan ik ook de naam en/of datum schilderen. Het afwerken doe ik allemaal bij mij op het atelier en uiterlijk drie weken na de afgieting heb je je gipsen beeld in huis.

Van baby tot grootmoeder

Een afgieting is geschikt voor alle leeftijden. Het jongste kindje dat ik een handje van heb afgegoten was twee weken oud. De oudsten waren mijn grootvader en grootmoeder van bovenin de 80. Wat maakt een lifecast nou zo bijzonder? Omdat je voor altijd een herinnering hebt in ruimtelijke vorm. Je maakt foto’s en filmpjes, maar uiteindelijk is dat een plat medium. Een lifecast is hun exacte vorm en zo houd je altijd de handen bij je die jou hebben gedragen of die hebt gedragen. Nooit zullen hun handen er meer uit zien, zoals op dat moment. Hoe bijzonder is dat?

Mila Adriana, twee weken oud

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.