Zes originele manieren om je bolle baby buik prachtig vast te leggen

Er zijn namelijk zoveel leuke dingen om te doen om je zwangere buik vast te leggen, maar we nemen er gewoon geen tijd voor. Of je vindt jezelf niet mooi genoeg om het echt goed vast te leggen. Dan wil ik zeggen: vrouw, jij en jouw groeiende babybuik zijn prachtig! Ik hoop dat ik je kan inspireren met leuke ideeën die je kan doen.

Mijn lijstje

1. Zwangerschapsshoot

Deze is vast al wel eens door je hoofd geschoten: mooie foto’s van jezelf in deze bijzondere periode. Overal in Nederland zijn er getalenteerde fotograven te vinden, die jou op je gemak kunnen stellen en je kunnen laten stralen. Het grote voordeel om een fotograaf te boeken is dat er echt alle tijd voor jou genomen wordt. Je kan er zeker van zijn dat je er prachtig op komt te staan en ze hebben een goed gevoel voor compositie en licht. Als je een fotograaf boekt, doe dan even goed onderzoek op zijn of haar portfolio, zodat je zeker weet dat hun stijl je aanspreekt.
Maar natuurlijk kan je ook de stoute schoenen aantrekken en het zelf proberen. Het valt of staat met een goede voorbereiding:

 1. Onderzoek welke stijl je mooi vind. Dat doe je door een middagje lekker rond te neuzen op Pinterest of via Google. Hou je van natuurfoto’s, van urban of juist van clean en wit?
 2. Organiseer je set: je gaat op zoek naar een locatie. Als je buiten foto’s gaat schieten, kan je alvast daar een keer een rondje lopen voor mooie plekjes. Doe je iets binnen? Bedenk dan hoe je dat op zet. Een witte achtergrond kan je creëren met een wit laken (wel strijken van te voren! 😉) en hoe bevestig je dat.
 3. Kies je kleding en/of accessoires. Ook in dit geval kan je heerlijk een tijdje op Pinterest gaan kijken voor inspiratie. Kies iets wat bij jou en je set past.
 4. Kies een toegewijde partner: dat kan je partner zijn of je zus, moeder, schoonzus of vriendin. Zolang diegene maar met heel veel geduld en inzet dit voor jou wil doen. Een goede fotoshoot doe je niet in 10 minuten, dus blok lekker een dagdeel in je agenda, zodat je niet op de schopstoel zit. Zorg ook dat je op je gemak voelt bij deze persoon, dat maakt het een stuk makkelijker. Hij of zij moet zich ook niet ongemakkelijk voelen en bereid zijn om, al ellebogend, een spot voor je vrij te maken als dat nodig is 😉.

Bonustips

Bonustip 1: Kies het goede licht. Daglicht werkt vaak het beste. Probeer ook binnen te werken met daglicht en niet teveel met kunstlicht. Als je buiten bent, zorg dan dat je niet in de volle zon staat. Van volle zon krijg je heel harde schaduwen, vooral in je gezicht. Schaduw kan wel en een bewolkte dag is helemaal ideaal.

Bonustip 2: Kies je camera. Heb je een camera? Ideaal, werk dan lekker daar mee. Telefoons hebben nu ook vaak een goede camera, dus dat is ook een prima optie. Als je het leuk vind om beter te leren fotograferen met je telefoon, zien er ook hele toffe cursussen speciaal voor fotograferen met je telefoon. Ook handig voor als de kleine er eenmaal is. Neem lekker je sidekick mee, dan weet je zeker dat jij straks ook prachtig op de foto staat 😉.

Bonustip 3: Nabewerking. Je kan je foto’s nabewerken als je dat wilt. Op de computer is Photoshop of LightRoom hiervoor ideaal. Voor op je telefoon heb je meerdere apps. Ik ben zelf erg tevreden met Snapseed, maar kijk vooral wat jij fijn vindt.  

2. Week foto’s

Het is dan vooral leuk om je setting hetzelfde te houden, zodat je echt een verloop gaat zien met je groeiende buik. Neem dan ook de tips in acht die ik hierboven geef 😉. Er zijn zoveel leuke, grappige en mooie manieren om dit te doen. Ik noem er een paar, maar je kan nu ook heerlijk op onderzoek uit op Pinterest.

 • Gebruik een bord een grappige situatie of uitspraak erbij zetten die bij jouw week hoorde.
 • Zoek elke week een voorwerp dat net zo groot als je baby nu: van een doperwt tot een watermeloen en hou die vast op de foto. Zo groot is onze baby nu!
 • Gebruik een beetje schmink om elke week een streepje erbij zetten. Kijk voor voor mijn schminktips bij nummer 6.
 • De foto’s zijn al leuk, maar je kan ze ook achter elkaar zetten in een timelapse filmpje. Je ziet je buik dan groeien. Daar zijn ook apps voor op je telefoon te vinden.

3. Mijlpaalkaarten

Deze foto’s maak je niet elke week, maar elke keer als je een mijlpaal bereikt. Je hebt zoveel leuke mijlpalen in de zwangerschap. Om te beginnen alle echo’s, maar ook “voor het eerst voelen schoppen” of “je kamertje is klaar Vaak loopt zo’n set ook door als de baby is geboren. Zo hou je wel alles leuk in één stijl.

4. Een gipsafdruk van je buik

Prachtig als je echt de vorm van je buik wilt vasthouden. Tenslotte was dat de woonplaats van de liefste ooit. Dit kan je ook door een professional laten doen (pssst, door mij? 😉), maar ook nu kan je zelf aan de slag. Het voordeel van een professional is dat hij sowieso mooi wordt, je zelf geen rommel in huis hebt en dat je hem ook kan laten versieren met mozaïek, kant of beschildering.
Als je zelf aan de slag wilt gaan: er bestaan DIY sets. Ik weet dat je er eentje kan kopen bij  Bol.com en de Xenos. En bij mij. Een paar belangrijke stappen:

 • Verdiep je in het proces. Breng geen gipsverband direct aan op je huid. Met uitharden gaat het materiaal toch een chemisch proces aan en het geeft warmte af.
 • Mijn doel is niet om mijn producten te verkopen, maar bij mijn set krijg je een uitgebreide handleiding op papier en film hoe je dit veilig, snel en handig kunt doen. Andere sets hebben dat niet.
 • Zorg ervoor dat je je goed voelt deze dag. Zorg dat je goed bent uitgerust en gegeten hebt. Door de druk op je buik is het mogelijk dat je je naar gaat voelen, dus het is heel belangrijk dat je je goed voelt voor je begint. Leun met je billen tegen een hoge stoel of tafel voor meer steun. Je buik is zo in de mooiste vorm.

5. Een 3D scan

Oké, ik heb geen idee hoe je dit zelf thuis zou kunnen doen… Dit moet je echt door een professional laten doen. Je kan je laten scannen met een 3D scanner en dan wordt er een beeldje van jouw prachtige buik geprint. Ook daar zijn zoveel opties in kleuren en zo krijg je een echt kunstobject van jou in huis. De Bellysisters specialiseren zich hier in.

6. Een bellypaint

En natuurlijk een bellypaint! Ik denk niet dat ik het verschil tussen een professional of een amateur uit hoef te leggen, toch? 😉 En ook een bellypaint kan je weer op verschillende manieren vast leggen: met foto’s en een afdruk op een doek.
Maar… het kan wel extra leuk zijn als je een bellypaint laat maken door iemand die belangrijk is voor jou: je partner, je zusje, het kindje die je al hebt… (ik heb een bellypaint laten maken door mijn toentertijd bijna driejarige dochter, dat was superleuk!). Hier nog wat tips.

 • Kies een ontwerp. Zorg dat het behapbaar is voor diegene die het gaat maken.
 • Zorg voor schmink. Ik zelf gebruik van het merk Diamond FX of Charmeleon. Deze merken staan bekend om hun prachtige kleuren en mooi dekking. Ze zijn wel vrij prijzig en door hun hoge pigmentatie niet perse geschikt voor kindergezichtjes.
  Wil je de schmink later nog gebruiken voor de kinderen? Kies dan voor Grimas. Heel belangrijk dat je kiest voor een schmink op waterbasis en niet op vet (olie/supra) basis. Grimas heeft een lagere pigmentatie, maar staan wel bekend dat ze super veilig zijn voor gevoelige kinderhuidjes.

Dat waren mijn tips. Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren! Volgende week komt er een stuk met tips om je newborn en ook al wat oudere kindjes vast te leggen.

Ontdek welke stijl bellypaint bij jou past

Wil jij verder denken over welke paint voor jou speciaal zou zijn en wat voor een babybelly-type moeder je dan bent? Doe dan de quiz! Deze is natuurlijk met een 😉
Maar ik heb ook nog wat extra’s: een gratis Bellypaint Design Inspiration Checklist! Daarin laat ik je echt nadenken over wat bij jou zou passen en wat waardevol is. Ik hoop dat je er geïnspireerd door raakt!

Vraag de checklist via deze link aan!
https://www.madecreatives.nl/gratis-bellypaint-design-inspiration-checklist/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *